Avaldamise kuupäev: 2023-09-05

5 Erinevat tüüpi autouksi seletatult (koos fotodega)

Autod on tänapäeva kaasaegses maailmas tavaline transpordivahend, millega peaaegu iga inimene liigub. Sõidukeid leidub erinevate mudelite, värvide, disainide, suuruste jne poolest. Ilmsi on see, et autod on muutunud hädavajalikuks nii lühikeste kui ka pikemate vahemaade nobedaks läbimiseks. Sõidukid võimaldavad läbida mugavalt ja ilma inimese või looma jõupingutuseta pikki vahemaid.

Lisaks mootoritele ja hobujõule on tänapäeval oluline ka auto välimus, sellepärast on autotootjad välja töötanud silmapaistvaid autoukse tüüpe. Autouksed võivad kergesti tõmmata tähelepanu, eriti kui need on ekstsentrilised. Tänapäevaks on välja aretetud palju erinevaid autouste disaine ja selles artiklis saad teha nendega lähemalt tutvust!


1. Kääruksed (eng. Scissor Doors)

Kõige silmatorkavam autoukse disain seoses auto väljanägemise ja sisenemisega on kääruksed. Eksklusiivsed brändid nagu Ferrari, Lamborghini ja McLaren uhkeldavad autodega, millel on vertikaalselt avanevad uksed. Ukse esiosa on kinnitatud esihingele, mis loob auto ukse avanemisel nagu kääride tera, sellest ka nimetus "kääruksed".

Esimesena leiutas kääruksed 1968. aastal populaarne autotootja - Alfa Romeo Carabo. Need uksed pole mitte ainult suurele üldsusele meeldivad, vaid ka äärmiselt praktilised. Kääruksed on väga hinnatud riikides, kus parkimiskohti on piiratud arv, ja kui olete kunagi pidanud parkima kitsasse ruumi, teate, kui raskendatud on seal ukse avamine. Sellegipoolest võivad need uksed olla takistuseks, kui parkimismaja lae kõrgus on liiga madal.




2. Kotka-Tiiva uksed (eng. Gull-Wing Doors)

Tuntud ka kui üles avanevad uksed, mis viitavad autoustele, mis on kinnitatud auto katuse külge, mitte nagu tavapäraselt auto esiosa külge. Uksed avanevad ülespoole, meenutades kotka tiibu. Uste avanemisel jäävad nende hinged katusele kinni ja kaks ust laienevad nagu tiivad.

Prantsuse keeles tuntakse neid uksi kui "portes papillon" - need kavandas esmakordselt 1939. aastal Jean Bugatti - tuntud autodisainer. Neliteist aastat hiljem, 1952. aastal, tutvustas Mercedes Benz oma 300SL võidusõiduautot (W194) - autot, millel oli samuti üles avanevad uksed. Tänapäeval võib kotkauksi kohata üha rohkem populaarust koguval Tesla Model X-il. Samuti on võimalus näha neid reisides lennukiga.




3. Liblikauksed (eng. Butterfly Doors)

Sageli ajatakse liblikauksi segamini käärustega, kuid need on veidi erinevad just oma avanemise viisi poolest. Kääruksed avanevad otse ülespoole, kasutades hingepunkte A-piilari põhjas. Liblikauksed aga avanevad üles- ja väljapoole, kasutades hingepunkte, mis on paigaldatud A-piilari külge. Tänu nende praktilisele avanemismehhanismile on kasutajal rohkem ruumi autosse sisenemiseks ja sealt väljumiseks võrreldes käärustega.

Oluline on märkida et, liblikuksed avanevad laiemalt kui kääruksed, muutes selle erakordselt mugavaks ukse valikuks. Siiski on üks liblikaukste puuduseid see, et nad vajavad rohkem parkimisruumi kui kääruksed. Kuna need avanevad laialt, ei saa neid mugavalt kasutada kitsastes ruumides ja madalate lagedega parklates. Kui sulle meeldib rohkem stiil kui praktilisus, siis sobivad liblikauksed sulle ideaalselt. Mudelid nagu Mercedes Benz SLR, BMW i8, Ferrari Enzo, Ferrari LaFerrari, BMW Z1 ja McLaren F1 on head valikud, kui soovid omada autot, millel on silmatorkavad ja veatud liblikauksed.





4. Enesetapu-uksed (eng. Suicide Doors)

Enesetapu-uksed on slängitermin, mis tähistab uksi, mis on hingedega tagaosa külge kinnitatud, mitte esiotsa nagu on traditsiooniks. Selliseid uksi kasutati algselt hobuveokitel, tänapäeval leidub neid harva kaasaegsetel automudelitel, kuna neid peetakse rohkem ohtlikemaks kui traditsioonilisi uksi.

Enesetapu-uksed, ulatuvad tagasi 20. sajandi esimesse poolde, mil hobuveokid olid masside eelistatud autovahend. Need uksed said nime "enesetapp" tänu oma puudulikule disainile, mis võis vigastada või tappa sõiduki reisijat. Igaüks, kes sisenes või väljus auto ukse tagantpoolt, võis saada vigastada, kui teda tabas teine sõiduk teel. Tol ajal ei olnud turvavöösid veel leiutatud, mis suurendas veelgi võimalust, et reisijad võiksid ukse avamisel välja kukkuda.

Enesetapu-uksed, olid äärmiselt populaarsed 1930. aastate maffiategelaste seas. Hemmings Motor News endise toimetaja Dave Brownelli sõnul olid enesetapurattad maffiategelaste seas populaarsed, kuna need võimaldasid lihtsasti inimesi liikuvast autost sisse ja välja lükata.

Pärast Teist maailmasõda hakkas selliste ustega autode kasutamine järk-järgult vähenema. Teise maailmasõja järgsed Ameerika autod, mis kasutasid märkimisväärselt enesetapu-uksi, olid Lincoln Continental 4-ukselised kabrioletid ja sedaanid (1961-1969) ning Ford Thunderbird (1967-1971). Briti Rover P4 sai 1960. aastatel tuntuks ka oma hämmastavate uste poolest.

Kuigi sääraseid uksi väga enam oma ohutuse tõttu ei kasutata, on Rolls-Royce üks vähestest autotootjatest, kes kasutab siiani tagant poolt avanevaid uksi. Mõned tootjad siiski veel; Mazdat, Opel/Vauxhalli ja Saturnit. Siiski keskenduvad need kaubamärgid reisijate ohutuse ja sõidukogemuse parandamisele. Need uksed on kavandatud mõeldes taga istuja mugavusele. Tänu taha poole avanevatele ustele on parem juurdepääs tagumistele istmetele, mis on üpris mugav näiteks väikeste laste istmesse paigutamisel.




5. Luigekujulised uksed (eng. Swan Doors)

Luigekujulised uksed on autoukse stiil, mis võib kõigi pilke pöörata oma muljetavaldava avanemismehhanismiga. Kuigi need sarnanevad tavaliste autoustega, avanevad need laiemalt kui ükski teine uksetüüp. Selle uksetüübi müügiargument on selle enneolematu stiil. Nagu nimi viitab, uhkeldavad need uksed luige elegantsiga.

Lisaks vapustavale disainile on luigekujulised uksed ka praktilised. Need säästavad parkimisruumi sõltumata laest kõrgusest. Kuna need autouksed avanevad horisontaalselt, ei ole neil tähtsust, kui madal lagi on. Lisaks saab uksi hõlpsasti avada isegi siis, kui kõrval asub teine auto.

Kui soovid autot luigekujuliste ustega, võid turult leida Rapide'i, GTA Spano, Aston Martin DB9 ja Jaguar C-X 75. Need on mõned autod, mis vääriksid teist pilku, ja nende luigekujulised uksed muudavad nad teistest väärtuslikumaks!


Siin olid viis kõige stiilsemat ja ebatavalisemat ukse tüüpi autodele. Pole kahtlust, et ainulaadsed autouksed annavad sõidukile ekstsentrilise puudutuse, mis haarab kõigi tähelepanu. Kuid kui oled endale kunagi säärast masinat soetamas, siis kindlasti tasuks vaadata, mida meie tublid autotootjad on aastate jooksul välja mõelnud.

Inter Cars 24 pakub laia valikut kvaliteetseid varuosi kõikidele automarkidele ja mudelitele. Meie valikust leiate varuosi ja tarvikuid, mis vastavad kõrgetele kvaliteedi- ja ohutusstandarditele. Lisaks varuosadele pakub Inter Cars 24 ka kiiret ja usaldusväärset klienditeenindust ning tasuta tarnet, et tagada sujuv ostukogemus. Inter Cars 24 veebipoes saate lihtsalt leida vajalikke osi, kasutades otsingufiltrite ja mudelipõhiseid kategooriaid. Kogenud meeskond on alati valmis nõu andma ja aitama teil leida õigeid varuosi vastavalt teie autoga seotud vajadustele.

Kõrged standardid, kõrged pöörded!