Avaldamise kuupäev: 2021-08-26

SHELL - MEIE SÕIDAME PÕNEVUSE NIMEL

SHELL pureplus tehnoloogia


SHELL PUREPLUS TEHNOLOOGIA

Tänapäeva maailmas on mootoriõli ja kütuste tootjatele suurimaks väljakutseks kujunenud aina kõrgenevad nõudmised sisepõlemismootorite heitgaaside koostisele ning ühtlasi ka aina suurenevad töökoormused sõidukimootorites. Siinkohal on jõutud arusaamisele, et mootoriõlis olevate keskkonnakahjulike komponentide koguste vähendamine ilma õli määrimisomaduste halvenemiseta ei ole enam praktiliselt võimalik. Seetõttu tuleb keskkonna saastamise vähendamiseks vähem kütust põletada. Selle eesmärgi saavutamiseks on muuhulgas kasutusel aina madalama viskoossusega mootoriõlid. Seda põhjusel, et madalama viskoossusega mootoriõlil on oluliselt väiksem sisehõõrdumine ning tänu sellele kulutab mootor oluliselt vähem energiat iseenda töös hoidmiseks.

Siit tuleb esmane kütusesääst. Samas peavad need madala viskoossusega mootoriõlid taluma ka sisepõlemismootoris tekkivaid kõrgeid temperatuure ja koormusi. Shell on maailmas esimene ja ainus määrdeainete tootja, kes toodab mootoriõli ülipuhtast maagaasist – see unikaalne protsess kannab nime Shell PurePlus tehnoloogia. Uurimis- ja arendustöö tõestas, et maagaasist on võimalik toota väga madala viskoossusega mootoriõlisid, mis säilitavad oma omadused väga laias temperatuuride vahemikus ning on oluliselt parema oksüdatsioonikindlusega ja vähem lenduvad võrreldes naftast toodetud mootoriõlidega. Üsna tavaliseks on saamas mootorid, mis vajavad SAE 0W-20 viskoossusega mootoriõli. Kusjuures Jaapanis esitleti 2019.aastal sõiduautodele juba SAE 0W-8 viskoossusega mootoriõli.


0W MOOTORIÕLID. MÜÜDID JA TEGELIKKUS.

Sõiduautode mootoriõlide valdkonnas on väga visalt kaduma arusaamad, et 0W mootoriõlid on kas „liiga vedelad“ või sobivad ainult talvistesse oludesse. Uurimustöö aga näitab, et 0W-XX viskoossusega mootoriõlid võimaldavad mootori kergemat külmkäivitust. „Libedama“ õli tõttu saavutatakse kütusesääst kõigis kliimavööndites, nii madalate kui ka kõrgete õhutemperatuuride korral. Kusjuures tänu kütusesäästlikkusele saastatakse ka keskkonda vähem CO2-ga. Lisaks sellele jõuab õli külmas mootoris oluliselt kiiremini määritavate sõlmedeni, tänu millele mootor kulub vähem ning selle eluiga on pikem. Tänaseks on madala viskoossusega mootoriõlid tugevalt kanda kinnitanud ka võidusõidus.

Saksamaa tipp-ringrajasarjas DTM kasutab BMW Shell Helix Ultra Racing 0W-40 mootoriõli, ühtlasi on ka Ott Tänaku Hyundai WRC ralliauto mootoriõliks Shell Helix Ultra Racing 0W-20.



0W-XX mootoriõlide eelistest tulenevalt on juba üle 70% uute autode mootorite tehase täite mootoriõli SAE 0W-XX viskoossusega.