Avaldamise kuupäev: 2023-09-14

MIS PÕHJUSTAB AKU RIKKEID?

Kui auto ei käivitu, on sageli esimene mõte: kas aku on tühjaks saanud? Ometi ei ole see alati vaid aku enese süü.

Milliseid märke aku puhul võib pidada tootmisdefektiks?

  • Aku tootmisdefekt ilmneb väga varakult (mõne päeva või nädala küsimus).

  • Aku lakkab töötamast kohe, mitte aja jooksul järk-järgult.

  • Ilmneb aku pinge märkimisväärne langus, nagu oleks element lakanud voolu tootmast. Iga element väljastab ligikaudu 2,1 V pinget, seega kohene pingekadu aku kasutusea alguses võib viidata akuelemendi tootmisdefektile (nt purunenud plaadi keevisõmblus)

  • CCA (külmkäivitusvõimsus) näit on elemendi rikke korral oluliselt madalam - see on iga aku puhul erinev, sõltudes akus olevate plaatide arvust.
  • Aku laadimine muudab aku laetuse olekut väga vähe või üldse mitte, sest aku ei suuda defektsesse elementi energiat salvestada.

Ülal olevas loendis on eri tüüpi akurikked, mis on tegelikult väga haruldased ja mida tuleb eraldi uurida. Põhjuseks võib olla sisemine tootmisdefekt ehk füüsiline viga aku ehituses. Sellist tüüpi rikked võivad olla kaetud tootja garantiiga.

Kuid kas kõik need sümptomid ei viita pelgalt „tühjale“ akule? Vastus on, et ei viita.





Kui aku ei tööta, sest see on lihtsalt tühi, on rikke sümptomid erinevad. Seda mõistetakse sageli valesti, sest tundub, et aku on lihtsalt katkine seade. Pettunud klient läheb siis tihti tagasi edasimüüja juurde, lootes tootja garantii alusel uus aku saada. Sellist tüüpi riketel on allpool loetletud sümptomid.

  • Rike ilmneb aja jooksul järk-järgult. Juht võib seda märgata alles siis, kui start-stoppsüsteem (kui see on paigaldatud) enam ei tööta, sest aku laetus on alla 70%.

  • Rikkest võib anda märku ka aeglasem käivituskiirus ja mootori raskendatud käivitamine – eriti diiselmootoriga sõidukite puhul.

  • Akus võib olla suhteliselt korralik pinge, kuid CCA näit on väga madal ja aku ei suuda koormuse all voolu anda. Tuled võivad põleda, kuid aku ei jõua mootorit ringi ajada.

  • Aku pinge võib aja jooksul järk-järgult väheneda ning võib juhtuda, et CCA näit jääb äärmiselt madalaks.

  • Laadimine võib aku lühikeseks ajaks taastada, kuid rike kordub peagi.



Nüüd, olles tutvunud kahe eri sümptomikogumiga, peaksime küsima: kas aku on iseenesest vigane või on see aku ebasobiva kasutamise ja puuduliku hoolduse tagajärg?

Paljusid sõidukiosi katsetatakse rutiinselt hoolduse või ülevaatuse ajal – nt rehvide ohutust ja seisukorda. Isegi jahutusvedelikku kontrollitakse, kas see on külma ilma jaoks piisav.

Seevastu aku puhul oodatakse, et see töötaks parima jõudlusega 365 päeva aastas – sageli arvestamata, kas seade on oma parimas seisukorras. Niisiis ei ole midagi üllatavat, kui klient on šokeeritud, saades

teada, et tema sõiduki aku on rikkis – eriti kui (hoolduses perioodilises kontrollis) ei ole olnud mingit eelhoiatust, et selline asi võib juhtuda! Ainus viis aku seisukorda täpselt hinnata on testida seda kvaliteetse tänapäevase akutestriga.


Selleks, et külmaperioodil oma sõidukiga tee äärde ei jääk on mõistlik oma masina aku seisund varakult üle kontrollida. Laia valiku vastupidavaid VARTA AKUSID - leiad intercars24.ee e-poest! 
























Tutvu kogu valikuga siin: